Iznogud

Iznogud je ena najboljših humorističnih zbirk francosko-belgijskega stripa. Pisec Iznoguda je znameniti Rene Goscinny, ki je sicer najbolj znan kot avtor Asteriksa, zgodbe pa je izvrstno ilustriral Jean Tabary.

Iznogud je veliki vezir (meter in pol s šlapami vred) v veličastnem starodavnem Bagdadu. Je zelo nizkoten, saj ga je sama zloba in se žene samo za enim ciljem – hoče namreč postati kalif namesto kalifa, in s tem absolutni vladar. Za dosego svojega cilja ne izbira sredstev: dobrodušnega kalifa Haruna el Salama pa se skuša znebiti na najbolj nenavadne načine, kar privede do serije komičnih zapletov. Kdo ‘potegne ta kratko’, verjetno ni treba posebej omenjati.

Goscinny v nekaterih zgodbah omenja znano zbirko pravljic – Tisoč in ena noč – ki je bila verjetno vsaj delno inspiracija za to, da si je izmislil lik iz arabskega sveta. V knjigah o Iznogudu ni celotne daljše zgodbe na 44-ih straneh, kar je značilno za stripovske albume, kot sta npr. Asteriks in Lucky Luke. Iznogudovi albumi so zbirke več samostojnih krajših zgodb, največkrat osem stranskih, čeprav so nekatere dolge tudi po 20 strani. V vseh pa je vtkan znameniti Goscinnyjev humor. Še več: nekateri menijo, da zgodbe o Iznogudu celo presegajo tiste o Asteriksu, saj je zaradi manjšega števila strani v posamezni Iznogudovi zgodbi humor še bolj zgoščen in intenzivnejši, predvsem pa te zgodbe vsebujejo množico besednih iger ter genialno uporabljenih rekov in besednih asociacij, zaradi katerih je prevod Iznoguda pravi izziv za prevajalce. Jean Tabary si je kot velik ljubitelj besednih iger zaželel čimveč teh v svojih stripih, Rene pa se ni pustil prositi in si je dal duška.

Kot zanimivost, ki dokazuje Iznogudovo popularnost med bralci, omenimo še to: Iznogudov znameniti vzklik – Hočem biti kalif namesto kalifa! – se je tako močno zakoreninil med bralci s frankofonskega področja, da je priromal tudi v dnevno časopisje in politiko. Med zadnjimi francoskimi volitvami so šli tamkajšnji novinarji celo tako daleč, da so za Iznoguda proglasili Nicolasa Sarkozyja. Po mnenju novinarjev sta si namreč podobna v bistvenih značilnostih: oba sta majhna, oba sta ‘grebatorja’, ki si želita vladati na vsak način … no ja, enemu je to že uspelo, kako to uspeva drugemu, pa lahko spremljate v knjigah o Iznogudu.