V založbi GRAFFIT smo se zbrali ljubitelji devete umetnost, ki smo si zastavili zahteven cilj: z izborom nekaterih najboljših in najuspešnejših stripov želimo popularizirati v Sloveniji nepravično zapostavljeno umetnost. To pomeni, da bomo morali vzgojiti novo generacijo bralcev stripa, hkrati s tem pa želimo dvigniti bralno kulturo. Prav zato smo se osredotočili na stripe, ki so namenjeni tako otrokom kot odraslim, torej bralcem vseh generacij, zato bi jih lahko imenovali tudi družinski stripi.

Svoje poslanstvo smo začeli z legendarnima serijama Iznogud in Lucky Luke. Avtor obeh je Rene Goscinny, katerega najbolj znano delo je Asteriks. Goscinny je bil verjetno najboljši in najuspešnejši avtor humorističnih stripov, med množico njegovih likov pa so najbolj znani prav omenjeni trije.

Mnogi med vami ste uživali v njihovih napetih in zabavnih dogodivščinah že v obdobju stare Juge, čeprav ste jih morali brati pretežno v tujih jezikih. Zdaj vam jih ponujamo v slovenščini, da jih boste lahko predstavili še svojim otrokom, z njimi pa se boste tudi sami vedno znova radi vračali v svojo mladost.

Legendarne junake vrhunskih avtorjev francosko-belgijske šole stripa smo izbrali tudi zato, ker francosko-belgijski strip velja za najkvalitetnejšega, omenjeni državi pa za prestolnici evropskega stripa. Tam strip cenijo kot umetnost in je enakovreden knjigi, prodaja stripov pa presega 15 odstotkov celotne prodaje knjig. Morda je tudi njihova bralna kultura prav zato drugačna od naše.

Strip je namreč nekakšna vmesna stopnja med slikanico in knjigo. Slikanice bere večina otrok, knjig pa se jih loti le malo, prav s stripom pa lahko spodbudimo zanimanje za branje pri t. i. težavnih bralcih, otrokom pa tudi olajšamo prehod na branje nekoliko obsežnejših del. Več o pomenu stripa pri učenju in vzgoji otrok si lahko preberete tukaj.

Kontakt

     
    Garffit, Trubarjeva 54, Ljubljana
    naročila (Desk d.o.o. Izola) 05 169 9072
    terenska prodaja 05 169 9074
    pisarna 05 169 9070