Zapustil nas je Albert Uderzo

Z neznansko žalostjo smo izvedeli za smrt Alberta Uderza, ki je z Renéjem Goscinnyjem soustvarjal Asterixa.

Stran za stranjo in ob vsakem ponovnem branju je Asterix več kot 60 let v bralcih z vsega sveta vzbujal veselje in neznanski užitek. Mali Galec je postal prava legenda in je danes del svetovne književne in umetnostne dediščine ter bo skozi svoje dogodivščine še dolgo predstavnik vrednot strpnosti in upora.

Nismo izgubili samo velikega umetnika, ampak tudi izjemnega moža, ki so ga spoštovali vsi, ki so imeli to srečo, da so ga spoznali. Osebno sem zelo cenil njegovo človekoljubnost, dobro intuicijo in ohranjanje zdravorazumskosti kljub neverjetnemu uspehu te francoske stripovske serije.
Iskreno sožalje izrekam njegovi soprogi Adi, s katero je preživel skoraj sedem desetletij življenja, hčeri Sylvie in vsej njegovi družini, ki jo z vsem srcem podpiramo v teh težkih trenutkih.

Albert Uderzo se je vpisal v zgodovino umetnosti kot eden največjih genijev, kar jih je Francija kdaj imela, in bo za vedno ostal v naših srcih.

Neznansko smo mu hvaležni za zaupanje, ki nam ga je izkazal s tem, da nam je zaupal usodo svojega književnega junaka, do katerega zdaj občutimo veliko dolžnost in odgovornost.

Hvala, Mojster!
Arnaud Nourry, generalni direktor Hachette Livre

Albert Uderzo Obeix, Uderzo in Asterix